Är jag en vinnarskalle?

Har ni sett tv-programmet: Vinnarskallar? Det är ett tävlingsprogram som går på TV4. Det handlar om åtta idrottare inom svensk parasport som tävlar mot varandra. En deltagare åt gången måste tyvärr lämna programmet under de olika avsnitten. I det sista avsnittet tävlar de två sista finalister och då koras Sveriges vinnarskalle. Ni säker känner igen tv-formatet. Det är samma upplägg som i ”Mästarnas mästare” som går på SVT. Jag måste erkänna att jag är imponerad av TV4s insats och jag måste ge dem en eloge. Det är även kul med de deltagare som valdes. Det är av olika kön, olika ålder, olika begränsningar och inom olika idrottsgrenar.

Detta är ett fantastiskt sätt att lyfta upp det hårda jobbet som personer med begränsad mobilitet kan göra. Personer precis som jag i ett jobb som är både mentalt och fysiskt. Jag älskar även titeln: Vinnarskallar. Jag tycker egentligen att alla människor som försöker kämpa sig ur en tråkig situation kan räknas och kan se sig själva som Vinnarskallar och att det faktiskt finns en vinnarskalle i varje person oavsett. Det är därför jag älskar titeln på tv-programmet.
Alla berättelser i tv-programmet är gripande och prestationerna är så imponerande, jag känner igen så mycket. De flesta av tävlingarna är riktigt spännande. Självklart förstår jag att det skiljer sig åt mellan spelarna och att alla deltagare har olika styrkor och svagheter, eller begränsningar, och därför blir det svårt att ha en enda typ av tävling.

När jag analyserade detta tv-program insåg jag att egentligen har vi alla olika styrkor och olika svagheter. Men hos personer som jag, kan begränsningar vara mer synliga. But, so what! Som vi säger på svenska: då får man använda sig av andra muskler. Jag blev inspirerad av att träna mer måste jag säga. Träning behövs just för att kunna utveckla andra muskler och få den mentala styrkan som fysisk träning ger. Det låter konstig men det kanske beror på det som hjärnexperterna brukar säga, att när man tränar utsöndras många bra hormoner. Egentligen kan man träna var som helst. Om vi skall vara ärliga mot varandra så behöver man inte gå till ett gym, eller hur? Vad jag menar är att man kan skapa ett gym hemma. De flesta lyft och enkla redskap kan man köpa för en billigare peng. Ni håller säker med. Men vill man använda lite större, modernare eller avancerande maskiner och vill se andra människor som också tränar … då skall man gå till gymmet. Lite roligt är det att många av de jag känner som en gång i tiden köpte träningscykel, använder den för att hänga de kläderna man har använt under dagen. Att kombinera styrketräning med konditionsträning ger alltid bästa resultat för mig. Jag kan direkt känna hur muskelstyrkan förbättras, hur uthålligheten ökar och lederna blir starkare. Efter träningen brukar jag känna att hjärtat och humöret är på topp.

Nu skall jag åka och träna. Det blir dags att använda min favorit: roddmaskinen. Efter det kommer jag att springa till datorn och titta på ett avsnitt till av Vinnarskallar. Hoppas att ni tittar på det och att ni gillar det lika mycket som jag gör.